Onderzaai

Biologische en gangbare landbouw

Onderzaai met klavers wordt veelvuldig gedaan bij granen en suikermais. Ook bij andere gewassen kan het zinvol zijn. Het tijdstip is belangrijk: bij te vroege onderzaai kan er te veel concurrentie optreden, bij te late onderzaai ontwikkelt het ondergezaaide gewas zich niet voldoende.

Onderzaai bij gewas

Gewassen Onderzaai kg/ha
Graan Rode klaver diploïd 10
Graan Witte klaver 6
Suikermais Mengsel met Perzische klaver, witte klaver en rietzwenkgras 15
Suikermais Perzische klaver 15
Andere gewassen Onderaarde klaver, rolklaver, microklaver, traaggroeiend hardzwenkgras en roodzwenkgras Contacteer onze adviseurs voor advies
Zacht- en hardfruit Mengsel met traaggroeiend gras en eventuele klavers of kruiden. Zie boomgaard en voedselbos 50

Neem voor een passend advies contact op met uw adviseur

Als de klaveronderzaai goed lukt, blijft de klaver tot de oogst laag en kan deze na de oogst snel ontwikkelen. De koolstofrijke stoppel en de stikstofrijke klaver is een perfecte combinatie. Er wordt relatief veel stikstof gebonden. De gebonden stikstof wordt door de koolstof vastgehouden en er komt relatief veel stikstof vrij in het volgend groeiseizoen.

Kies voor witte en/of diploïd rode klaver. Stem de keuze van de klaversoort af op het inzaaitijdstip van de klaver, het soort graan en de stand van het gewas. Kies bijvoorbeeld voor 7 kg witte klaver of voor 8 kg diploïde rode klaver. Bij witte klaver valt nog te kiezen voor een weideklaver of een cultuurklaver. Klaver kan op een goed moment (vaak einde uitstoeling) ingezaaid worden. Dit kan met een zaaimachine of evt. met een wiedeg. Inwerken is niet altijd nodig.

Verhoogde slagingskans
Bij een droog voorjaar kan de klaveronderzaai wil nog weleens mislukken. Bedenk dat het na graan vrijwel altijd mogelijk is om een goede groenbemester te zaaien. Voordeel van een groenbemester na oogst is dat de slagingskans veel hoger is en dat nog een stoppelbewerking na het graan uitgevoerd kan worden.

Meest recente berichten over landbouw

Schrijf u in voor de nieuwsbrief