• Teeltdoel: snijmais, MKS, CCM of korrelmais
  • Vroegheid (FAO): Omdat er biologisch later gezaaid wordt met een hogere bodemtemperatuur en een langere veldperiode meestal niet wenselijk is, raden we aan te kiezen voor een vroeg ras. FAO 200-220 is daarvoor optimaal. Er bestaan ook ultra vroege rassen FAO 120, deze kunnen interessant zijn bij heel laat zaaien of heel vroeg wanneer er door omstandigheden vroeg geoogst moet worden. Het gehalte zetmeel en VEM zijn doorgaans prima, maar de drogestofproductie per hectare is veel lager dan bij vroege rassen.
  • Landbouwkundig: goede score voor grondbedekking, vroegheid bloei, zetmeel en VEM

Het biologische rassenaanbod van Neutkens voor 2020:

  • Movanna FAO 210. Hoewel dit ras geen absolute topper is op de rassenlijst, voldoet het bij het merendeel van onze klanten ieder jaar goed. Het is een degelijk en gezond ras met een goede beginontwikkeling en hoge opbrengst.
  • LG 31.207 FAO 205. LG rassen laten soms hoge uitschieters zien in VEM en zetmeel. Dit ras heeft goede papieren.
  • Ambient FAO 120. Ultra vroeg! Te zaaien tot 20 juni. Bij zaaien in mei, oogst begin september. Voor- en nateelten zijn mogelijk, maar de drogestofopbrengst blijft wel achter bij die van ‘vroege’ rassen

Rassenlijst 2020

In de Aanbevelende Rassenlijst Akkerbouw en Veehouderij 2020, opgesteld door de onafhankelijke Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), staan de meest recente gegevens van de aanbevolen rassen van de belangrijkste biologische akkerbouw- en voedergewassen, waaronder ook maïs.