De proeftuin

een halve hectare inspiratie

We zijn heel erg trots op onze bijzondere proeftuin. Een halve hectare inspiratie op loopafstand van ons bedrijf. Op 164 veldjes zaaiden we meer dan 1.000 plantsoorten. Ter inspiratie en om van te leren. De proeftuin is ook te bezoeken. Interesse? Neem dan gerust contact op voor een afspraak.

In het najaar van 2020 begonnen we met de aanleg van de nieuwe proeftuin. Een bijzonder project. Het perceel was jarenlang grasland en – belangrijker nog – werd in het verleden niet bemest. Hierdoor komen meer soorten beter tot hun recht. En dat blijkt, want de tuin ligt er prachtig bij. Ieder veldje (164 in totaal!) is voorzien van een bordje waarop de samenstelling, zaaihoeveelheid en toepassingsgebied is te lezen.

164 velden, meer dan 1.000 soorten

Er zijn 164 velden gezaaid met weidemengsels met klavers en kruiden, groenbemesters, natuurmengsels, akkerranden etc. Dit biedt veel inspiratie om de biodiversiteit op uw bedrijf te vergroten. Verschillende mengsels, soorten en rassen worden getoond zoals cichorei (voor weides), rietzwenkgras, kropaar, zomerwikke, klavers, bladraap en phacelia. Daarnaast zijn ook soorten te zien als festulolium, roodzwenkgras, microklaver, wondklaver en basterdklaver.

Ontwikkelingen volgen

Op ieder veldje is aanbevolen zaaidichtheid aangehouden. Een hogere zaaidichtheid verstoort de juiste balans tussen de afzonderlijke soorten. De meerjarige soorten bloeien in het eerste jaar al omdat ze voldoende koude kregen dankzij de inzaai op 22 oktober. De eenjarige mengsels werden in mei 2021 ingezaaid samen met 8 grasmengsels voor sport en recreatie. Een aantal velden van de meerjarige mengsels werd in juni afgemaaid om alle soorten voldoende ruimte te geven. De ontwikkeling van onder meer klaproos en korenbloem was dit jaar erg massaal waardoor de andere soorten in de verdrukking kwamen. Het vochtige voorjaar zorgde  dat in de natuur en bermen veel meer kruiden en bloemen te zien zijn. De linkerhelft van de velden in de categorie kruidenrijke berm zijn op 8 juli gemaaid.

PROEFTUIN BEZOEKEN?

Zelf de proeftuin bezoeken? Dat kan! Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

CONTACT

Categorieën

De mengsels zijn per categorie gerangschikt. Welke categorieën zijn er?

  • Veldbloemen mengsels 1 jarig en meerjarig
  • Bijenmengsels 1 jarig
  • Optima Bloemenmengsels (inheems)
  • Akkeranden en patrijzen mengsels
  • Kruidenrijke bermen
  • Wildmengsels
  • Bloemrijk gazon
  • Grasmengsels voor sport en recreatie
  • Vergelijking wildtype en cultuurtype bij diverse soorten categorieen