Luzerne

slim ras- en teeltadvies voor een geslaagde luzerneteelt

Gezonde bron van structuur voor dier en bodem

Luzerne is een zeer productief en eiwitrijk gewas. Luzerne is bovendien smakelijk en zorgt een goede penswerking. Het gewas groeit goed op nagenoeg alle grondsoorten. Het is een meerjarig gewas en kan meestal goed 3 jaar achter elkaar worden geteeld. Luzerne levert bij een vol teeltseizoen vlot boven de 12 ton drogestof per ha.

Het wortelgestel van luzerne is grof en komt op grote diepte. Daarmee heeft het gewas veel waarde in een bouwplan met intensievere teelten. Luzerne laat tot 3 jaar na onderwerken stikstof na.

Zoals bij alle gewassen geldt ook bij luzerne dat een goed beheer voor een goede opbrengst zorgt. Maai niet te laag en oogst bodemvriendelijk. Voor luzerne geldt bovendien dat het beter niet gemaaid kan worden in de periode eind september tot eind oktober.Er zijn verschillen tussen rassen. Hoewel de meeste rassen voldoende winterhard zijn voor Nederland zijn er soms wel belangrijke verschillen in vroegheid en opbrengst.

Bij een vol teeltseizoen (zaai uiterlijk half augustus voorgaande jaar) kan het gewas 3 of 4 keer worden gemaaid. Wordt laat in het najaar gezaaid (uiterlijk half september) of in het voorjaar dan kunnen er meestal maar 2 snedes worden gewonnen. Wordt jong gemaaid dan heeft het gewas meer tijd nodig te herstellen. Wordt laat gemaaid dan is het gewas houtiger maar is de hergroei sneller.

Luzerne kan prima onder graan gezaaid worden. Op gronden waar niet eerder luzerne heeft gestaan is het belangrijk te overwegen het zaaizaad te enten met de stikstofbindende bacteriën (Rhizobium). De Rhizobium op luzerne is wat afwijkend dan die van klavers. Luzerne stelt zeker in het begin wel eisen aan een goede structuur. Luzerne is zeker in het beginstadium gevoelig voor te vochtige omstandigheden en een slechte structuur.

Om onkruid in luzerne te voorkomen is het belangrijk om snel een dicht gewas te krijgen. Verdeel het zaad zo goed mogelijk, gebruik voldoende zaaizaad en zaai in een gunstige periode (niet te vroeg in het voorjaar en niet te laat in het najaar).

Onze ervaren adviseurs staan voor u klaar voor passend ras- en teeltadvies voor luzerne:

Schrijf u in voor ons gratis ruwvoedernieuws

In onze ruwvoer nieuwsbrief delen wij tips, adviezen en relevante ontwikkelingen op het gebied van ruwvoerteelt. Schrijf u hier in en we houden u op de hoogte!