Verschillende soorten akkerranden en voedselakkers
Waarom een akkerrand zaaien?
Een soortenrijke akkerrand zorgt voor een verhoogde biodiversiteit. De stuifmeel- en nectarrijke soorten zorgen voor een hoog voedselaanbod voor bestuivers. Kruidenrijke mengsels met grassen zorgen jaarrond voor schuilmogelijkheden voor onder andere akker- en boerenlandvogels, kleine zoogdieren en insecten nuttige insecten.
Doordat een akkerrand dicht bij het gewas staat, ontstaat er een natuurlijke plaagonderdrukking.
Verschillende akkerrandmengsels
Er zijn veel verschillende soorten akkerrandmengsels. De eenjarige bloemrijke akkerranden zijn bijzonder bont van kleur en zorgen in de lente, zomer en nazomer voor een knallende, opvallende rand. Graanrijke najaarsmengsels en wintervoedselakkers zijn samengesteld voor voedselvoorziening en dekking voor dieren in het najaar en de winter.
De meerjarige graskruidenranden zijn wat minder opvallend, bevatten kruidachtige soorten en zorgt jaarrond voor dekking voor grondvogels en kleinere dieren.
Naast de diverse toepassingen verschillen ook de inzaai en onderhoud van deze mengsels.
Uw adviseur in akkerranden en voedselakkers
Geert-Jan Lueb
Gerelateerde pagina’s
Bloemrijke akkerrandmengsels
Bloemrijke akkerrandmengels -met of zonder granen- bevatten veel soorten die niet tegen tegen de nachtvorst kunnen. Deze mengsels worden, na de ergste nachtvorst, van maart tot juni ingezaaid.
De mengsels zijn aantrekkelijk voor bestuivende insecten, natuurlijke vijanden van plaagdieren en insectenetende vogels en kleine knaagdieren.
Graskruidenmengsels
Graskruidenmengsels bevatten meerjarige kruiden en bloemen die van nature in Nederland en België voorkomen. Wanneer het zadenmengsel in het najaar kiemt, hebt u minder last van eenjarig onkruid.
De laagblijvende vegetatie dient als schuil-, overwinterings-, en ontwikkelingsplekken voor loopkevers en spinnen. Het vormt een goed habitat voor grondvogels en ook amfibieën en kleine zoogdieren maken hier dankbaar gebruik van.
Najaarsmengsels
Deze mengsels bestaan voor meer dan 90% uit granen. Daarnaast zijn er enkele bloemen en kruiden toegevoegd die zaden vormen.
De zaden vormen een voedselbron voor zaadetende vogels, zoals patrijzen en putters. Ook roofvogels vinden deze omgeving aantrekkelijk. Doordat het mengsel in het voorjaar pas wordt verwijderd, vormt het schuil- en overwinteringsgelegenheid voor insecten, kleine zoogdieren en akker- en grondvogels.
Meest recente berichten over natuurinclusieve landbouw
Terugblik Biobeurs 2024
Terugblik Biobeurs 2024 Zaadhandel Neutkens heeft een tweetal workshops georganiseerd tijdens de Biokennisweek. De workshop: “Het biologisch [...]
Biodiversiteit op de Wilhelminahoeve
‘Op de Wilhelminahoeve laat ik zien wat we bedoelen met biodiversiteit’ Pim Clotscher combineert zijn werk als [...]
Boeren en natuur gaan prima samen in BoerenNatuur Brabant
BESTEL VIA ONZE WEBSHOP Bufferstroken GLB Functionele Agrobiodiversiteit mengsel En meer akkerrandenmengsels [...]