Aanhoudende dramatische berichten over de bijenstand deden bij de broers Martien en Piet Vinken in Someren-Eind de alarmbel rinkelen.

In hun wens om de bijen die zo belangrijk zijn voor de landbouw – ‘zonder bijen is er eigenlijk geen voedsel’ – kwamen de broers Piet en Martien Vinken op het idee van een bijenrand. ,,Een strook grond van twaalf bij tweehonderd meter met bloemensoorten die uiterst geschikt zijn voor het aantrekken van wilde bijensoorten. Dat zijn in ons land de voornaamste bestuivers.”

De Someren-Eindse gebroeders stelden de grond ter beschikking maar wie kon helpen de bijenrand aan te leggen en ook niet onbelangrijk, wie betaalt daar aan mee? Met die vraag klopten ze aan bij de Stichting Summers Landschap. ,,Wij waren meteen enthousiast over hun ideeén”, aldus Jan Martens, voorzitter van Summers Landschap. Die klopte op zijn beurt aan bij het Brabants Landschap waarna via het stimuleringsfonds STIKA de broodnodige subsidie werd ontvangen. Die stichting controleert ook of tijdens de aanleg de regels van de provincie ook worden nagekomen.

Bijenmengsel

Een werkgroep met vrijwilligers, van de familie Vinken en van Summers Landschap waaronder een paar imkers, ging in het voorjaar aan de slag. Er werd gefreesd, geploegd, gecultiveerd en er werden twee stroken met zaaibedden gemaakt waarop eenjarig en meerjarig bijenmengsel werd gezaaid. ,,Dat was nog een heel karwei,” zegt Martien Vinken. ,,We zaaiden met een ouderwetse maaikorf met de hand en voor elk zaaibed mochten we alleen een afgewogen dosis zaad gebruiken”.
Achter de locatie in de Bennenbroekstraat, vroeger de boerderij van vader Hein Vinken, bloeien nu korenbloemen, koolzaad, klaprozen en boekweitplanten. ,,Die trekken niet alleen bijen aan, maar ook hommels, vlinders, loopkevers en putters, zelfs de torenvalk is gesignaleerd,” zegt Piet Vinken.

Boeren

De werkgroep wil meer bijenranden in het uitgestrekte Somerense buitengebied. ,,Wij hopen de boeren zo ver te krijgen dat we een aantal stroken grond mogen gebruiken, dat hoeft niet voor niets. De STIKA zorgt voor de centen en wij doen het werk,”zegt voorzitter Martens. Maar eerst wordt er nog een klein feestje gevierd in de bijenrand aan de Bennenbroekstraat. ,,We gaan met de werkgroep tussen de bloemen zitten en drinken daar een glaasje.”

Bron: https://www.ed.nl/someren/broers-vinken-uit-someren-in-actie-voor-behoud-van-bijen~abb3c9b3/