Proeven met functionele agrobiodiversiteit laten zien dat akkerranden een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van plaaginsecten. Dat vertelden Sander Bernaerts (adviseur Neutkens) en Belgische deskundigen van InAgro tijdens hun presentatie over lastige plagen in akkerbouw en tuinbouw op de BioBeurs in januari 2020.

Bestrijden van plaaginsecten

Natuurlijke vijanden kunnen bijdragen aan het bestrijden van plaaginsecten. Met akkerranden en biodiverse stroken op het bedrijf krijgen die natuurlijke vijanden een plek in het teeltsysteem.

Hulpjes van de teler

Succes is niet gegarandeerd. Bernaerts: “Zelfs als je alles goed doet, is dat geen garantie dat je vrij van de plagen blijft.” Toch kunnen predatoren en plaagparasieten als loopkevers en sluipwespen in biologische systemen hulpjes van de teler worden. “Bijna alle natuurlijke vijanden zijn afhankelijk van bloei. Daar worden ze vitaler van, leggen meer eitjes en leven langer”

Lieveheersbeestjes, roofwantsen en sluipwespen

“Ondanks de negatieve geluiden dat akkerranden niet werken, laten proeven met functionele agrobiodiversiteit zien dat het wel werkt. In die proeven is een toename te zien van lieveheersbeestjes, roofwantsen en sluipwespen. En… het is het enige wapen dat de biologische telers hebben”, aldus Bernaerts.