Het nut van groenbemesters heeft zich de laatste jaren vaak duidelijk getoond. Zo was afgelopen voorjaar de bodemstructuur duidelijk beter waar de bodem bedekt was. De structuur was merkbaar beter, zelfs al stond er maar een kleine groenbemester.

Inzaaidatum

Er zijn verschillende adviezen over de uiterste inzaaidatum van groenbemesters. Vaak zijn adviezen “veilig”. Of met andere woorden: zelfs bij de uiterste inzaaidatum zal de groenbemester nog flink ontwikkelen. Zo wordt bijvoorbeeld vaak als uiterste zaaidatum voor gele mosterd eind september aangehouden. Gele mosterd is echter prima nog tot in oktober te zaaien. Echter: gele mosterd – eind oktober gezaaid – krijgt vaak maar net de bodem bedekt. Maar voor veel situaties is dat een prima situatie! Zaaidatum heeft daarom alles met de situatie en het verwachtingspatroon te maken.

Mengselkeuze

Ook op het gebied van mengsels zien we allerlei verschillende adviezen. Soms wordt geadviseerd geen mengsels meer te zaaien in september. Wij denken dat later zaaien absoluut kan maar het is dan wel belangrijk met u te bespreken wat u kunt verwachten op een bepaalde zaaidatum.

Groenbemesters zaaien in december

Na half september wordt het voor veel soorten wel echt te laat. Toch is het mogelijk groenbemesters te zaaien tot in december. Wij kiezen dan afhankelijk van de wens nog voor mengsels met zomer- of wintergraan, brassica’s (mosterd, bladrammenas, tuinkers, bladraap) en soms zelfs nog voor boekweit.