Biokennisweek en BioBeurs 2024

Van maandag 15 tot donderdag 18 januari 2024 vindt de BioKennisweek plaats. Op woensdag 17 en donderdag 18 januari is Zaadhandel Neutkens te vinden op de BioBeurs. Onze adviseurs staan bij stand 330 voor u klaar om kennis te maken en om advies te geven. Daarnaast verzorgen  we op 15 januari een online workshop en op 18 januari een workshop op de BioBeurs.

Maandag 15 januari 19:00 – 19:30 uur

(online)

Groenbemesters: maar dan beter!

In deze workshop aandacht voor de finetuning van groenbemestermengsels. Soortenrijke groenbemesters worden algemeen gebruikt. De diversiteit zorgt voor meer biomassa en een betere bodemvruchtbaarheid. Maar hoe kun je mengsels nog verder verbeteren? Tijdens de workshop komen twee zaken aan bod:

  • Marco d’Haens (Neutkens) zal een toelichting geven op het onderzoek naar de wisselwerking tussen verschillende soorten groenbemesters. Uit dit onderzoek bleek dat er op onkruidonderdrukking nog veel te winnen is.
  • Koen Klompe (Boerderij van de Toekomst) zal vertellen over de afgewogen keuzes bij de groenbemesterkeuze in hun rotatie.

Donderdag 18 januari 15:30 – 16:30 uur

(live op de BioBeurs)

Het biologisch landbouwbedrijf als veilig honk voor insecten

In deze workshop aandacht voor het insect. Hiervoor hebben we de samenwerking opgezocht met Karin Albers (Naturio), een autoriteit op het gebied van insecten. Wat hebben agrariërs aan insecten? En wat betekenen meer insecten voor het landbouwbedrijf? Een schokkende conclusie is dat in amper 30 jaar tijd de biomassa insecten met 75% is gedaald. Op biologische bedrijven is het aantal insecten en de soortendiversiteit relatief gunstig, maar ook hier is ruimte voor verbetering. In deze workshop laten we zien wat insectenvriendelijker boeren inhoudt? Een mooi vertrekpunt voor insecten-enthousiasme!