Akkerranden zijn goed voor het imago, maar zijn een catastrofe voor de gewasbescherming, stelde Guido Sterk van het Belgische bureau IPM-Impact tijdens het Akkerbouw Symposium. Peter Leendertse van het CLM en Paul van Rijn van de Universiteit van Amsterdam denken daar anders over.

Akkerranden tegen luizen

Bloeiende akkerranden hebben wel degelijk effect tegen luizen, stellen Leendertse en Van Rijn. Beiden onderzochten vele jaren het effect van akkerranden. Vooral in aardappelen hebben de randen effect. In wintertarwe wat minder, daar komen de luizen wat te vroeg voor de natuurlijke vijanden.

Natuurlijke vijanden

Een perceel met een akkerrand heeft meer natuurlijke vijanden dan een perceel zonder een rand, legt Leendertse uit. Als je als teler een schadedrempel accepteert en monitort, is er doorgaans geen bespuiting tegen luizen meer nodig. „Dat is de ervaring van veel akkerbouwers”, zegt hij.

Deze tekst van Agrio is afkomstig van akkerwijzer.nl, klik hier voor het originele artikel. Het volledige interview is te lezen in de VeldpostAgraafVee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 29 februari 2020.